Σπάνιο ντοκουμέντο από τις διακοπές των Beatles στην Ελλάδα
Μπορεί να μην τους απολαύσαμε ποτέ στη χώρα μας για κάποια από τις εκπληκτικές συναυλίες τους, καθώς η beatlemania άργησε να «χτυπήσει» τη χώρα μας λόγω κοινωνικοπολιτικών καταστάσεων, αλλά και χούντας, ωστόσο, τα διάσημα σκαθάρια βρέθηκαν κάποτε στο μακρινό 1967 στη χώρα μας για μερικές ημέρες διακοπών και ξεγνοιασιάς.

Στο σπάνιο αυτό ντοκουμέντο παρακολουθούμε τους Τζον, Πωλ, Τζορτζ και Ρίνκγο να περιπλανώνται σε διάφορα μέρη της Αθήνας και να κάνουν κρουαζιέρα σε κάποιο από τα πολλά γραφικά ελληνικά νησιά.

Σε άλλο σημείο του βίντεο χορεύουν ακόμη και νησιώτικα.

Οι φήμες θέλουν τους Beatles να είχαν ζητήσει άδεια να έρθουν στην Ελλάδα για να αγοράσουν ένα νησί με τη χούντα να αρνείται αρχικά να τους δώσει άδεια και στη συνέχεια να το επιτρέπει. Το νησί ήταν η Αγία Τριάδα απέναντι από την Ερέτρια που εκείνη την περίοδο είχε αρκετούς διάσημους επισκέπτες.

Το νησί, βέβαια, δεν αγοράστηκε ποτέ, αλλά οι Beatles απόλαυσαν μερικές ευτυχισμένες στιγμές προτού τραβήξει ο καθένας τους το δικό του ξεχωριστό και σε ορισμένες περιπτώσεις τραγικό δρόμο...

πηγή: www.iefimerida.gr

 
 
O John Lennon με τον Rιngo Starr στην Ελλάδα τον Ιούλη του 1967.
 
O John Lennon κρατά από το χέρι τον γιο του Julian κατά την άφιξή τους στην Αθήνα.
 
Φωτογραφία από την άφιξή τους στην Αθήνα.
Οι Beatles στην Αράχοβα (Πανσιόν Νόστος).
 
Μοιάζει σουρεαλιστικό το σκηνικό, ίσως μοντάζ κάποιου photoshop-ιστή επιρρεπούς στις φάρσες. Μην είμαστε τόσο φιλύποπτοι. Ας κάνουμε ένα φλασμπακ ως το 1967, τότε που περίσσευε η αθωότητα και ο φωτογραφικός φακός έλεγε πάντα την αλήθεια. Στο προκείμενο ο φακός ανήκε στον παλαίμαχο πλέον φωτορεπόρτερ Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, που είχε παρακολουθήσει προσωπικότητες και διασημότητες, στα βήματα τους σ' όλη την Ελλάδα.
Έτσι το 1967 συνέλαβε -δεν ξέρουμε καν αν έστησε το πλάνο- τα διασημότερα σκαθάρια του ροκ, τους Beatles, κάπου στην Αράχοβα. Φαίνεται να απολαμβάνουν το φωτογραφικό κλικ, παρέα με τους ομότεχνους τους λαϊκούς οργανοπαίκτες της εποχής. Λεπτή ειρωνεία σε άσπρο μαύρο, από μια εποχή εξαιρετικών αισθημάτων.  

 
   
 
 
Ο Ρίγκο Σταρ, ο Τζώρτζ Χάρισον, ο Τζόν Λέννον και ο Πωλ Μακάρτνεϋ μαζί με δύο παραδοσιακούς οργανοπαίκτες (Παπαλεξανδρής και Μηλιώνης) στην Αράχοβα, τον Ιούλιο του 1967".
Η φωτογραφία περιλαμβάνεται στο φωτογραφικό λεύκωμα του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα "Αναμνήσεις ενός Έλληνα φωτορεπόρτερ", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ (Τηλ.: 210 7231271).
 
Τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών ανήκουν στον κύριο Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, τηλ. 6974 251571